Moją najnowszą zdobyczą jest przepis na banalnie prostą w przyrządzeniu, lecz przepyszną pomidorową przekąskę.
Umyj pomidory i pokrój je w grube plastry (o grubości około 0,5 cm). Odsącz nadmiar wody za pomocą papierowego ręcznika, a następnie oprósz pomidory solą i pieprzem. Przygotuj panierkę. W pierwszym naczyniu umieść mąkę, w drugim roztrzepane jajko, a w trzecim – bułkę tartą wraz ze startym serem.
Kolejny etap to smażenie. Obtocz krążek pomidora w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej, wymieszanej z serem. Rozgrzej patelnię i smaż pomidory na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, aż uzyskają złotobrązowy kolor.
Nadmiar tłuszczu z usmażonych warzyw odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Gotowe danie przełóż na talerz i udekoruj odrobiną zieleniny (może to być koperek lub pietruszka). Bon appétit!