Ta cukienia z pomidorami to mój hit imprezy. Zdradzam Wam przepis. Każdy pokocha ten smak

Cukinia i pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw, a razem stanowią prawdziwą bombę witaminową. Dlatego wiele osób tak chętnie sięga po potrawy, które stanowią ich połączenie.

Zapiekanki z tym warzywami idealnie nadają się jako dodatek do obiadu, ale też można je spożywać samodzielnie. Sprawdź nasz przepis na prostą i niezwykle zdrową przekąskę, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 2 pomidory;
  • 2 cukinie;
  • ziemniak;
  • 150 gram twardego sera;
  • cebula;
  • do smażenia: olej słonecznikowy
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól i mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, smażymy na oleju słonecznikowym aż się zeszkli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie cukinie, pomidory i ziemniaki kroimy w plastry, a później układamy naprzemiennymi warstwami na cebuli. Całość przyprawiamy wedle uznania i przykrywamy folią aluminiową.

Potrawę smażymy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na koniec wyjmujemy danie z piekarnika, zdejmujemy folię i posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut i czekamy aż ser się rozpuści.

Danie idealnie nadaje się na ciepło jako lekka przekąska. Można je podawać o każdej porze dnia!