Ta roślina o pięknym kolorze i zapachu, chociaż w sklepach możecie ją spotkać w lodówkach, nie powinna znajdować się w niskich temperaturach, bo szybko zwiędnie i straci i czarującą zieloną barwę, i specyficzny smak.
Ponadto wchłania z lodówki wszystkie zapachy, a przecież nie o to nam chodzi – bazylia przecież tak pięknie pachnie. Potraktuj więc bazylią jak cięty lub doniczkowy kwiat – umieść ją w wodzie albo podlewaj. Możesz też poddać jej listki procesowi blanszowania, a po wystygnięciu, schowaj je do zamrażalki i korzystaj w razie potrzeby.
Cebula to dość trwałe warzywo, jeśli odpowiednio się je przechowuje. Miejscem, które zapewni jej najdłuższą trwałość, nie jest jednak lodówka, a spiżarnia lub ciemna, chłodna szafka, w której nie ma wilgoci.
Można ją przechowywać tam, gdzie ziemniaki, jednak te warzywa nie mogą leżeć blisko siebie – ze względu na wydzielane przez ziemniaki substancje, dla cebuli lepiej, by znalazła się jak najdalej od kartofli.