Może dziwić niektórych, że jajka znalazły się na tej liście. Prawda jest taka, że jajka nie muszą być trzymane w lodówce, w sklepie przecież znajdują się poza nimi, na półkach, jednak w zimnym miejscu faktycznie dłużej utrzymają świeżość, zwłaszcza w domu, gdzie zazwyczaj mamy ich spory zapas.
Dlaczego zatem o nich mowa? Chcemy zwrócić uwagę, że na jaja niekorzystnie wpływają zmiany temperatury, w związku z czym ich miejsce nie jest na drzwiach lodówki, które często są otwierane, ale w jej głębi, na tych półkach, gdzie jest stała temperatura.
Absolutnie nie powinien być trzymany w chłodzie. Bardzo szybko zgnije w lodówce, a wtedy jego ostry zapach mógłby wypełnić całą lodówkę. Tego raczej nie chcemy.
Czosnek przechowujemy wobec tego na zewnątrz lodówki, w suchym miejscu, najlepiej w specjalnym pojemniku do jego przechowywania, który ma małe dziurki dla lepszej wentylacji.
Kupujemy produkty, by cieszyć się ich smakiem, zapachem, dobra jakością, i mając dobre intencje, wkładamy je do lodówki. Jak się jednak okazuje, nie zawsze ten sposób przechowywania żywności się sprawdzają i warto tę krótką listę zapamiętać. Albo przykleić na drzwiach lodówki. Dla naszego zdrowia i urody.