Oto 5 produktów, których nie warto wkładać do lodówki…zwłaszcza nr 3

Może dziwić niektórych, że jajka znalazły się na tej liście. Prawda jest taka, że jajka nie muszą być trzymane w lodówce, w sklepie przecież znajdują się poza nimi, na półkach, jednak w zimnym miejscu faktycznie dłużej utrzymają świeżość, zwłaszcza w domu, gdzie zazwyczaj mamy ich spory zapas.

Dlaczego zatem o nich mowa? Chcemy zwrócić uwagę, że na jaja niekorzystnie wpływają zmiany temperatury, w związku z czym ich miejsce nie jest na drzwiach lodówki, które często są otwierane, ale w jej głębi, na tych półkach, gdzie jest stała temperatura.

Czosnek

Absolutnie nie powinien być trzymany w chłodzie. Bardzo szybko zgnije w lodówce, a wtedy jego ostry zapach mógłby wypełnić całą lodówkę. Tego raczej nie chcemy.

Czosnek przechowujemy wobec tego na zewnątrz lodówki, w suchym miejscu, najlepiej w specjalnym pojemniku do jego przechowywania, który ma małe dziurki dla lepszej wentylacji.

Powyższa lista nie jest pełna, ale zawiera te produkty, na które najczęściej powinniście zwracać uwagę.

Kupujemy produkty, by cieszyć się ich smakiem, zapachem, dobra jakością, i mając dobre intencje, wkładamy je do lodówki. Jak się jednak okazuje, nie zawsze ten sposób przechowywania żywności się sprawdzają i warto tę krótką listę zapamiętać. Albo przykleić na drzwiach lodówki. Dla naszego zdrowia i urody.

Czytaj dalej