Wspaniałe, proste danie na wyjątkowo smaczny obiad. Pierś z kurczaka z farszem szpinakowym, serem i czosnkiem.

Wspaniałe, proste danie. Filet z kurczaka jest uniwersalnym, delikatnym mięsem, które jednak czasami wychodzi zbyt suche. Ciasto francuskie oraz dodatki sprawiają, że dzięki tej recepturze pierś pozostanie soczysta.

Przygotuj składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka,
  • 1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
  • 3 opakowania ciasta francuskiego,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Rozpocznij gotowanie.

Nadzienie

Na patelnię wyłóż łyżkę masła i smaż na nim szpinak, dopóki nie wyparuje cała woda. Czosnek wyciśnij przez praskę lub bardzo drobno pokrój i dodaj do szpinaku. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smaż jeszcze około 2 minut. Po zakończeniu, dodaj 2 łyżki śmietany i wymieszaj.

Kurczak

Zrób kieszonkę z każdego fileta – rozetnij go, ale nie do końca. Do środka nałóż farsz oraz plaster żółtego sera. Wierzch mięsa dopraw solą.

Rozłóż ciasto francuskie na osobne płaty i każdy z nich podziel na 2 części. Połóż filet na środku ciasta i natnij z obu stron paski o szerokości około 2 cm. Paski natnij w taki sposób, by móc nimi owinąć całe mięso.

Pieczenie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim porcje kurczaka w cieście. Rozkłóć jajko i posmaruj nim piersi.

Piecz około 40 minut, do zarumienienia. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z warzyw.