Pyszne, puszyste naleśniki ziemniaczane – Przyrządzone na obiad na pewno zaskoczą wszystkich domowników. Przepis.

Naleśniki z ziemniaków — nowoczesny sposób na tradycyjne danie.

Składniki:

  • mąka 550 g,
  • ugotowane ziemniaki 500 g,
  • kefir 400 ml,
  • mleko 50 ml,
  • jedna cebula,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki sody,
  • pół łyżeczki soli,
  • opcjonalnie masło do posmarowana naleśników po usmażeniu.

Przygotowanie:

Suche składniki, czyli mąkę, sól i sodę wymieszać ze sobą. Dodać kefir (powinien co najmniej kilkanaście minut pobyć w pokojowej temperaturze). Zagnieść powstałe ciasto i odłożyć je do pół godziny. Powinno ono mieć miękką konsystencję. Pokrojoną drobno cebulę należy usmażyć.

W międzyczasie można rozgnieść ugotowane uprzednio ziemniaki. Ziemniaki umieścić w misce i dołożyć do nich przygotowaną cebulę oraz wlać gorące mleko. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Po tym ciasto podzielić wedle tego jak duże chcemy uzyskać naleśniki.

Po rozwałkowaniu należy je smażyć na gorącym oleju przez około 2-3 minuty dla każdej ze stron. Gorące naleśniki najlepiej smakują posmarowane masłem.