Ten pyszny, puszysty krem może być dodatkiem do lodów, deserów, wypieków i wykwintnych tortów. To prawdziwe niebo w gębie.

Tworzenie kremu do wypieków jest swego rodzaju sztuką. Jego smak i konsystencja muszą być idealne.

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać recepturę, która istnieje w mojej rodzinie od wielu lat i wszyscy się nią zachwycają. Krem, który Wam zaprezentuję, jest idealny do ciast, tortów, lodów i deserów (ale spokojnie, nie musicie się ograniczać). 

Do przygotowania kremu potrzebujemy:

  • 1 jajko 
  • 100g cukru
  • 350 g śmietany 30%
  • 110g masła
  • 1,5g wanilii 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • białą czekoladę (jeśli mamy na nią ochotę)

Przygotowanie tego kremu jest bardzo proste, na początku wyjmujemy masło z lodówki i czekamy, aż będzie idealnie miękkie.

W tym czasie możemy wymieszać śmietanę z jajkiem i cukrem na jednolitą masę.

Następnie dodajemy wanilię i mąkę. Całą mieszankę umieszczamy w kąpieli wodnej, należy ją ciągle mieszać, aby zgęstniała, ale nie ścięła się całkowicie.

Na koniec ubijamy trzepaczką masło i mieszamy je z ostudzoną masą. 

Do tak przygotowanego kremu możemy dodać białą czekoladę, owoce lub co innego chcemy. Smacznego!