Te pulchne i przepyszne, domowej roboty placuszki wielu z nas mogą kojarzyć się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Poznaj prosty, szybki przepis z 1985r. Ta przedwojenna receptura sprawi, że chętnie będziesz je jadł zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Przygotowanie rozpocznij od dodania do miski mąki, w której zrobisz dołek. Dodaj do ciepłego mleka drożdże, tak, aby mogły się one rozpuścić. Następnie wlej je do miski z mąką, nie zapomnij dodać też soli, żółtka oraz masła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw powstałe ciasto na około 20 minut, dzięki czemu zwiększy ono swoją objętość.
Następnie, na rozgrzaną patelnię wykładaj porcje ciasta. Aby uniknąć przyklejania się ciasta do łyżki, mocz ją w wodzie po każdym użyciu. Placuszki smaż około 6-8 minut, po 3-4 minuty na stronę. Zadbaj o to, aby krawędzie racuszków się nie przypalały.
Tak przygotowane racuszki są gotowe do jedzenia. Możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki, np. świeże owoce, sos lub cukier puder. Podziel się przepisem ze znajomymi i ciesz się świetnym smakiem domowych racuszków.