Do dzisiaj wspominam smak racuchów ze stołówki. Warto wypróbować ciasto z zaprezentowanego poniżej przepisu i wrócić do dzieciństwa.

Racuchy – jedne z ulubionych dań mojego dzieciństwa. W końcu kto nie uwielbia tych puszystych placuszków?

Najlepiej smakowały z jabłkami lub marmoladą i cukrem pudrem. Dzisiaj przedstawię wam przepis na najlepsze racuchy, które przyrządzała moja mama oraz wiele innych gospodyń domowych. Ta receptura jest sprawdzona i zawsze wychodzi znakomicie!

Pamiętajcie, że aby przepis wam wyszedł, należy wykonywać go ze swojskich produktów. Tak, żeby smakowały, jak dawniej, domowo, naturalnie i z miłością. Bo przecież w tym tkwi sekret wyśmienitego smaku.

Do przygotowania racuchów będziemy potrzebować.

  • 10g świeżych drożdży
  • 170ml ciepłej wody
  • 20g cukru
  • 310g mąki
  • 10g masła
  • dowolne nadzienie-opcjonalnie
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie należy zacząć od zaczynu drożdżowego. Do miski z wodą w temperaturze około 40 stopni dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odkładamy na około 15 minut.