Rogale z nadzieniem z jabłek i kwaśnej śmietany – idealne drożdżowe ciasto

Wyjątkowy przepis, którego musisz spróbować w swojej kuchni, aby zachwycić swoją rodzinę gości.

Jeżeli w Twojej spiżarni piętrzą się kilogramy jabłek i nie wiesz co z nimi zrobić, idealnym pomysłem będzie wykorzystanie ich jako nadzienia do pysznych, miękkich rogalików. Do wypełnienia rogalików można wykorzystać także inne ulubione nadzienia np. nutellę, dżem, mak lub ulubione orzechy. Aby przygotować ciasto do rogalików, potrzebna będzie szklanka o pojemności 200 ml.

Składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mąki półgrubej (krupczatka)
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 4-5 jabłka
  • cukier
  • cynamon

Składniki na nadzienie orzechowe

  • zmielone orzechy
  • 1-2 łyżki mleka
  • cukier
  • wypróbuj też inne nadzienia takie jak: dżem, nutella, mak czy ser.

Do zapieczenia rogalików będą potrzebne także 2 żółtka oraz 2 łyżki mleka.  W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę przez sito, następnie dodajemy do niej jaja, śmietanę, sól, cukier, a także odrobinę startej skórki z cytryny.

Następnie do letniego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukry i 2 łyżki mąki i mieszamy. Wrzucamy wszystko do miski z mąką, dodajemy roztopione masło i mieszamy na gładką masę przez minimum 10 minut. Gotową mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej pod przykryciem.

Gdy ciasto nam odpoczywa, mamy czas na wykonanie naszego jabłkowego nadzienia. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie mieszkamy z cynamonem i cukrem.  Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąka stolnicę i dzielimy na 8 równych części, a następnie jeszcze na 4 równe części.

Z każdej z tych części formujemy okrąg i kroimy na równe trójkąciki. Odciśnięte z nadmiaru wody nadzienie, kładziemy na naszych trójkącikach i zwijamy je w rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajami wymieszanymi z mlekiem.

Pieczemy rogale przez ok. 25 minut w 190 stopniach tak, aby się zarumieniły. Gotowe. Smacznego!