Tym razem weźmiemy się na schab. Różne kotlety czy rolady już widzieliśmy, ale pewnie nie próbowaliśmy wersji z porem i w sosie serowo-pieczarowym. Dlatego właśnie takie rozwiązanie przedstawimy właśnie dzisiaj. Przepis nie jest skomplikowany i nie powinien Ci zająć wiele czasu.
Schab pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Lekko je rozbij, a następnie przypraw. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i posiekany czosnek. Smaż przez parę minut. Białą część pora pokrój na plastry i dodaj na patelnię. Smaż przez ok. 10 min, po czym zdejmij z ognia, by wystygło.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj na patelnię. Farsz nakładaj na schab, roluj go i przekłuwaj wykałaczką, by mięso nie rozpadło się podczas smażenia. Usmaż na złoty kolor. Pora na sos. W garnku roztop masło, dodaj pieczarki i usmaż.
Dolej trochę wody i dodaj ser. Całość duś pod przykrywką przez ok. 10 min. Składniki dokładnie zblenduj. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i piecz 30 min w 160 st. C.