Po pierwsze zamrożony filet należy namoczyć w gazowanej wodzie mineralnej – w ten sposób skróci się czas rozmrażania nawet o połowę, a ryba będzie bardziej miękka i zdecydowanie smaczniejsza. Ten sposób warto wykorzystać zarówno do smażonych, jak i pieczonych ryb.
Cała tajemnica to włożenie ryby do zamrażarki – wystarczy włożyć ją na krótką chwilę, aby podczas smażenia zachowała swój kształt i nie rozpadała się na mniejsze kawałki.
Filety ułóż obok siebie, skrop je cytryną, posól i zostaw na 30 minut. Po tym czasie przy pomocy papierowego ręcznika usuń z ryb nadmiar wody. Następnie przygotuj panierkę – wbij do miski jaja, dodaj mleko, odrobinę soli i przyprawy według uznania.
Filety w pierwszej kolejności obtocz w mące, później w panierce z jajek, a na końcu w bułce tartej. Odczekaj 15 minut, a następnie powtórz wszystkie etapy panierowania. Kiedy filety będą już gotowe włóż je na 20 minut do zamrażarki. Po upływie tego czasu wyjmij je i rozgrzej na patelni olej do smażenia.
Następnie zmniejsz płomień i smaż rybę pod przykrywką przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Nie używaj widelca, tylko specjalnej łopatki – zapobiegnie to ich rozpadaniu się. Po usmażeniu rybę przełóż na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar oleju.