Sprawdzony Przepis Na Filet, Który Nigdy Nie Rozpada Się Podczas Smażenia – Sekret Szefa Kuchni

Te dwie praktyczne wskazówki pochodzą wprost od szefa kuchni, z którym miałam przyjemność pracować – na pewno przydadzą się wszystkim miłośnikom ryb!

Po pierwsze zamrożony filet należy namoczyć w gazowanej wodzie mineralnej  – w ten sposób skróci się czas rozmrażania nawet o połowę, a ryba będzie bardziej miękka i zdecydowanie smaczniejsza. Ten sposób warto wykorzystać zarówno do smażonych, jak i pieczonych ryb.

Idealny filet, który nie rozpada się podczas termicznej obróbki i smakuje wyśmienicie!

Cała tajemnica to włożenie ryby do zamrażarki – wystarczy włożyć ją na krótką chwilę, aby podczas smażenia zachowała swój kształt i nie rozpadała się na mniejsze kawałki.

Przygotuj składniki:

  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 8 filetów rybnych
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Filety ułóż obok siebie, skrop je cytryną, posól i zostaw na 30 minut. Po tym czasie przy pomocy papierowego ręcznika usuń z ryb nadmiar wody. Następnie przygotuj panierkę – wbij do miski jaja, dodaj mleko, odrobinę soli i przyprawy według uznania. 

Filety w pierwszej kolejności obtocz w mące, później w panierce z jajek, a na końcu w bułce tartej. Odczekaj 15 minut, a następnie powtórz wszystkie etapy panierowania. Kiedy filety będą już gotowe włóż je na 20 minut do zamrażarki. Po upływie tego czasu wyjmij je i rozgrzej na patelni olej do smażenia.

Następnie zmniejsz płomień i smaż rybę pod przykrywką przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Nie używaj widelca, tylko specjalnej łopatki – zapobiegnie to ich rozpadaniu się. Po usmażeniu rybę przełóż na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar oleju.

Smacznego!