Przepis na pyszną cebulową sałatkę z jajkiem – Moment i gotowa. Nikt nie robi lepszej

Dziś zaprezentuje Wam przepis, który ostatnio pokazała mi moja ciocia. Jest to pyszna sałatka cebulowa „chipolino”.

Przekąska ta spełnia wszystkie wymagania: jest bardzo smaczna, zdrowa i prosta do przyrządzenia. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, moi najbliżsi regularnie proszą o moją cebulową sałatkę!

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 3 jajka
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany 18% lub majonezu
  • 1 łyżka cukru (biały lub trzcinowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu (można też użyć 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub półpierścienie. Następnie włóż je do miski i zalej je wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Po upływie czasu przecedź ją przy pomocy durszlaka. Do szklanki wlej łyżkę ciepłej wody.

Dodaj sól, pieprz czarny i ocet. Całość wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej cebulę. Pozostaw na około 15-20 minut.

Po tym czasie wyjmij cebulę z miski, dodaj pokrojone jajka oraz majonez lub śmietanę. Pamiętaj, że możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. Sałatka jest już gotowa. Smacznego!