Smakowita i niespotykana sałatka na niedzielny stół. Przepis prosto od mojej mamy.

Oryginalna sałatka „Pola Elizejskie” wygląda na stole bardzo ładnie oraz przepysznie smakuje! Idealna na świąteczny stół!

Składniki:

  • wędzona kiełbasa lub szynka (200 gram)
  • twardy ser (200 gram)
  • jajka (3 sztuki)
  • świeży ogórek (1 sztuka)
  • świeży pomidor (1 sztuka)
  • zioła (wedle uznania, do smaku)
  • majonez
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Sałatka „Pola Elizejskie” układana jest warstwami. Niektóre ze składników układane są na wierzchu w paski, które są rozdzielone majonezem. Na początku gotujemy jajka, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie ścieramy na drobnej tarce ser.

Ogórek i pomidor kroimy w cienkie paski. Z pomidora usuwamy nadmiar soku i nasiona. Kiełbasę bądź szynkę kroimy również w paski. Potem układamy sałatkę warstwami, nie zapominając o tym, aby zostawić część składników do końcowej dekoracji. Na koniec robimy „siatkę” z majonezu, wyciskając go ze szprycy cukierniczej.

  • I warstwa: starty ser i majonez wedle uznania
  • II warstwa: kiełbasa/szynka i majonez wedle uznania
  • III warstwa: starte jajka i majonez wedle uznania
  • IV warstwa: pomidor i majonez wedle uznania
  • V warstwa: ogórek i majonez wedle uznania

Górę sałatki ozdabiamy paskami kiełbasy/szynki, sera, pomidora i ogórka, dzielonych „siatką” majonezu. Wzdłuż krawędzi sałatki można umieścić rozmaite zioła. Smacznego!