Sałatka ta jest bombą witaminową i świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Połączenie fasoli z słodko-kwaśnymi warzywami to idealna kompozycja. Zdrowa, smaczna oraz możesz ją przechowywać w słoikach i mieć na wyciągnięcie ręki.
Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj ją do miękkości. Paprykę oraz bakłażany pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę również pokrój na półpierścienie. Marchewki zetrzyj na tarce na oczkach o średniej wielkości. Pietruszkę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Pomidory przemiel przez maszynkę do mięsa.
Cebulę podsmaż na patelni. Następnie dodaj marchewkę oraz koncentrat pomidorowy. Przygotuj głęboki garnek. Włóż do niego paprykę i bakłażana oraz gotuj je na wolnym ogniu przez czas około pół godziny, aby warzywa były miękkie. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanej fasoli i kolendry.
Całość posól oraz dodaj odrobinę cukru. Sałatkę gotuj przez około 5-7 minut. Następnie dodaj ocet i dopraw do smaku.