Czerwoną cebulę obrać i pokroić w pół pierścienie. Przenieść do miski i doprawić solą, octem jabłkowym, cukrem i wodą. Wymieszać całość i odstawić na ok. 15 minut. Filet z piersi kurczaka dokładnie umyć i ugotować. Po ostudzeniu rozdrobnić na małe kawałki. Zioła opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Marchew obrać i ugotować. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jaja ugotować, obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki, a żółtka oddzielnie na małych. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Przygotować miskę lub formę. Można użyć blachy do pieczenia ciast o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć kurczaka jako pierwszą warstwę sałatki. Równomiernie rozprowadzić i posmarować majonezem. Część ziół rozłożyć jako kolejną warstwę. Odcedzić płyn z zamarynowanej wcześniej cebuli, a cebulę ułożyć na ziołach.
Posmarować majonezem. Ułożyć warstwę marchwi. Pokryć majonezem. Oprószyć pieprzem i solą. Ułożyć kukurydzę i posmarować kolejną warstwą majonezu. Położyć ser i pokryć majonezem.
Pomidory koktajlowe pokroić w połówki i ułożyć ściśle na zewnętrznym obwodzie sałatki. Oliwki pokroić w plastry i wykonać z nich kolejny okrąg wewnątrz pomidorków.