Zawijane serniczki – są wprost przepyszne. Cała rodzina zachwyca się ich smakiem. Hit każdego przyjęcia

Bierzemy miskę i przesiewamy do niej mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło (lub margarynę), dodajemy zawartość pierwszej miski wraz ze śmietaną w pokojowej temperaturze i mieszamy całość. Dodajemy do tego zawartość kubka i zagniatamy ciasto.

Przykrywamy je i odstawiamy na bok na 15 minut. Przez ten czas mąka wchłonie wilgoć i wyrabianie ciasta będzie przyjemniejsze i łatwiejsze.

Ciasto ponownie zagniatamy aż stanie się gładkie, przykrywamy je i przechowujemy w cieple aż jego objętość się podwoi. W tym czasie można zacząć przyrządzać ślimaczki.

Przygotowanie nadzienia:

Mieszamy twaróg z cukrem i jajkiem aż masa stanie się gładka i jednolita. W przypadku, gdy nadzienie jest za bardzo mokre, możemy dodać troszkę mąki.

Przykrywamy masę folią spożywczą i pozostawiamy ją w pokojowej temperaturze.