Bierzemy miskę i przesiewamy do niej mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło (lub margarynę), dodajemy zawartość pierwszej miski wraz ze śmietaną w pokojowej temperaturze i mieszamy całość. Dodajemy do tego zawartość kubka i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy je i odstawiamy na bok na 15 minut. Przez ten czas mąka wchłonie wilgoć i wyrabianie ciasta będzie przyjemniejsze i łatwiejsze.
Ciasto ponownie zagniatamy aż stanie się gładkie, przykrywamy je i przechowujemy w cieple aż jego objętość się podwoi. W tym czasie można zacząć przyrządzać ślimaczki.
Mieszamy twaróg z cukrem i jajkiem aż masa stanie się gładka i jednolita. W przypadku, gdy nadzienie jest za bardzo mokre, możemy dodać troszkę mąki.
Przykrywamy masę folią spożywczą i pozostawiamy ją w pokojowej temperaturze.