Zawsze wychodzi puszysty, lekki i dobrze wypieczony. Ja korzystam z tego przepisu praktycznie co tydzień, wypróbuj i Ty!
Zaczynamy od wykonania ciasta. Do mąki wrzuć 2 jajka, proszek do pieczenia, łyżkę śmietany, 50 g cukru oraz masło. Wszystko mieszaj i zagniataj do wyrobienia ciasta. Z uzyskanej formy zrób kulkę, owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na kwadrans.
W tym czasie zabierz się za przygotowywanie nadzienia serowego. Twaróg włóż do miski, wsyp 50 g cukru i dodaj 4 łyżki śmietany. Całość ubij mikserem na gładką, gęstą, masę. Jeśli lubisz, możesz dodać rodzynki. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie porcje.
Obie z nich osobno zetrzyj na tarce – to klucz do sukcesu tego ciasta! Pierwszą połowę wysyp do foremki do pieczenia, na nią wyłóż masę z twarogu. Na wierzchu posyp pozostałą, startą częścią ciasta. To wszystko!