Ten tarty sernik robi furorę na stole – wystarczy kilka chwil i gotowe. Jedna blacha to za mało

Jeśli lubisz domowe wypieki, to ten przepis na lekki sernik z pewnością Cię zachwyci. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a smak jest po prostu obłędny.

Zawsze wychodzi puszysty, lekki i dobrze wypieczony. Ja korzystam z tego przepisu praktycznie co tydzień, wypróbuj i Ty!

Do wypieku tartego sernika potrzebujesz:

  • 400 g twarogu
  • 140 g masła
  • 400 g mąki
  • 10 łyżek śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu
  • 2 jajka
  • cukier puder
  • proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania ciasta. Do mąki wrzuć 2 jajka, proszek do pieczenia, łyżkę śmietany, 50 g cukru oraz masło. Wszystko mieszaj i zagniataj do wyrobienia ciasta. Z uzyskanej formy zrób kulkę, owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na kwadrans.

W tym czasie zabierz się za przygotowywanie nadzienia serowego. Twaróg włóż do miski, wsyp 50 g cukru i dodaj 4 łyżki śmietany. Całość ubij mikserem na gładką, gęstą, masę. Jeśli lubisz, możesz dodać rodzynki. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie porcje.

Obie z nich osobno zetrzyj na tarce – to klucz do sukcesu tego ciasta! Pierwszą połowę wysyp do foremki do pieczenia, na nią wyłóż masę z twarogu. Na wierzchu posyp pozostałą, startą częścią ciasta. To wszystko!

Teraz tylko wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz 30 minut. Idealny sernik gotowy! Wierz możesz posypać cukrem pudrem.