Prosty i szybki do wykonania przepis na strudel makowy.

W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuścić pokruszone drożdże. Dodać po łyżeczce cukru i mąki a następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Do miski przesiać mąkę. Dodać olej, cukier i sól, po czym dokładnie wymieszać.

Do uzyskanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić na gładkie ciasto po czym przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce aby nabrało objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie- mak zalać wrzącą wodą 2-3 cm powyżej powierzchni a następnie odstawić aby wystygł.

Gdy mak będzie już chłodny odlać nadmiar wody po czym zmiksować przy użyciu blendera na gładką  masę. W rondelku podgrzać mleko wraz z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Dodać zmielony mak po czym gotować przez kilka minut.