Sekret pysznych i soczystych żeberek od mistrza kuchni. Żeberka czosnkowe są pyszne z cudownym sosem. Przepis.

Słodko-pikantna marynata sprawia, że żeberka są wyjątkową i pyszną propozycją na obiad. Są bardzo sycące i soczyste. Ciesz się ich wyrazistym, niepowtarzalnym smakiem, wypróbowując ten przepis!

Składniki:

  • żeberka wieprzowe – 1,2 kg
  • brązowy cukier – 2 kg
  • mus jabłkowy – 100 g
  • ketchup (najlepiej domowy) – 100 g
  • sos sojowy – 3-4 łyżki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • czosnek suszony – 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Sos jabłkowy, ketchup i sok z cytryny połączyć z cukrem i przyprawami. Wymieszać marynatę i przełożyć żeberka do dużej miski. Wymieszaj, aby pokryć je marynatą. Pozostawić mięso do odpoczynku na co najmniej 30 minut.

Zamarynowane żeberka ułożyć na blasze do pieczenia i przykryć folią. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz blachę w piekarniku przez około 50 minut. Zdjąć folię i wyjąć blachę. Piec mięso jeszcze przez 30-40 minut, aż będzie złociste.

Smacznego!