Żółkniejące liście na ogórkach nie zawsze muszą oznaczać, że roślina została zaatakowana przez szkodniki. Czasami jest to objaw braku odpowiednich składników odżywczych.
Magnez i potas. Charakterystyczne dla braku tych składników są suche brzegi liści. Chcąc szybko pomóc roślinie, postępuj według instrukcji, wybierając odpowiednie odżywianie.
Stwórz roztwór, który zastosuj po wzejściu pędów i rozwinięciu się ich do ilości 3-4 liści. Na liście trzeba użyć roztworu: składniki: bochenek chleba, woda, mała butelka jodu.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności wieczorem należy zalać bochenek chleba wiadrem wody. Następnie rano trzeba zmiażdżyć chleb i dodać małą butelkę jodu. W dalszej kolejności jeden litr przygotowanego roztworu rozcieńczyć wiadrem wody. Pozostałą część roztworu można przechować na później (zlewając do butelek i przechowując w chłodnym zacienionym miejscu np. w piwnicy) Raz na dwa tygodnie podlewać trzeba ogórki tym roztworem.
Mangan, żelazo i miedź. Objawem charakterystycznym na brak manganu i żelaza są pożółkłe liście ogórków z pozostałymi zielonymi liniami. Gdy roślinie brakuje miedzi liście są pożółkłe tylko od góry.
Zagotuj 10 litrów wody z 700g cebuli. Całość wymieszaj. Po zagotowaniu zestaw z ognia, przykryj przykrywką i odstaw na 14 – 12 godzin. Otrzymany roztwór należy odcedzić, wycisnąć cebulę. Następnie podlewaj ogórki rozcieńczonym w 8 litrach wody 2 litrami nawozu.