Szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym – Najlepsze ciasto pod słońcem – Bez zakwasu, Bez ważenia.

Ten pyszny, soczysty strudel można zrobić bez fermentacji. Nadzienie makowo-jabłkowe czyni go jeszcze lepszym. Ciasto jest pyszne, miękkie i gładkie.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Olej

Farsz:

  • 150g maku mielonego
  • 4 jabłka
  • Cukier puder
  • Mielony cynamon

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki na ciasto.

W razie potrzeby dodaj śmietanę lub mąkę. Z ciasta uformuj prostokąt. Nadzienie: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Skropić sokiem z cytryny.

W misce wymieszać mak i cukier puder. Doprawić miodem. Masę makową rozsmarować na cieście, smarując je olejem roślinnym.

Ułożyć mak na wierzchu startych jabłek. Zawinąć ciasto w kawałek folii. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Przed pieczeniem lubię nakłuwać strudel widelcem, aby zapobiec jego pękaniu. Smacznego:-)