Ten przepis na marchewki po koreańsku prosto od sprzedawczyni na targu

Do przygotowania marchewki po koreańsku będziesz potrzebować specjalnej tarki, tak zwanej tarki do koreańskiej marchewki lub niszczarki.

Marchew obierz i zetrzyj na wyżej wymienionej tarce. Następnie włóż do dużej miski. Dopraw solą i cukrem i dokładnie wymieszaj (na kilogram marchewki przypada pół łyżeczki cukru i łyżeczka soli).

Następnie do marchewki dodaj około 2-3 krople octu, wymieszaj. Cebulę obierz i pokrój w krążki lub posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę do miękkości. Gdy się podsmaży dodaj jeszcze posiekaną czerwoną paprykę i dokładnie wymieszaj.

Do marchewki dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę. Dodaj też przyprawy: pół łyżeczki czarnego pieprzu i pół łyżeczki kolendry. Na końcu wsyp podsmażoną cebulę z papryką. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

To wszystko, marchewka po koreańsku jest gotowa. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Sałatkę najlepiej wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby smaki przeszły sobą. Będzie wtedy smakować jeszcze lepiej. Smacznego!

Czytaj dalej