Kobiety przechodzą wiele zmian w okresie menopauzy. Jedną z tych zmian jest utrata masy kostnej, znana również jako rozrzedzenie kości. Według badań przeprowadzonych na Florida State University, śliwki mogą odwrócić proces rozrzedzania kości.
W społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie, że nabiał jest niezbędny do wzmocnienia kości. 11-miesięczne badanie przeprowadzone na kobietach w wieku 40 lat wykazało, że te, które spożywały 100 g suszonych śliwek dziennie, miały znacznie wyższą masę kostną niż te, które tego nie robiły.
Śliwki mają składniki odżywcze, które przenikają do układu odpornościowego, więc mają silniejszy wpływ na organizm niż biostymulanty czy sztuczne witaminy. Składnikiem śliwek są polifenole, które docierają do tkanki kostnej i chronią ją przed stanami zapalnymi.
Suszone śliwki mogą być stosowane jako łagodny środek przeczyszczający. Można zjeść trzy suszone owoce, namoczone w gorącej wodzie, przed każdym posiłkiem, jeśli cierpimy na zaparcia.
Elastyczność ścian naczyń krwionośnych wspomagają wspomniane wyżej polifenole, potas i inne składniki odżywcze, które posiadają śliwki. Wzmacniają one również mięśnie serca i normalizują pracę serca. Regularne spożywanie suszonych owoców może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca.