Miękka i przepyszna szarlotka to idealny wypiek do kawy. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu oraz składników.

Ekstremalnie miękka szarlotka w zaledwie 10 minut? Z naszym prostym przepisem to możliwe!

Nie uwierzysz, zanim nie spróbujesz, że zwykły biszkopt może być tak miękki i przyjemny w smaku. To idealne ciasto na deser do filiżanki kawy.

Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • 170 g masła pokrojonego w kostkę
  • 220 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • owoce do smaku

Sposób przygotowania:

Na początek oddziel białka jaj od żółtek. Następnie białka ubij na pianę z łyżką cukru za pomocą miksera. Konsystencja powinna być sztywna.

Oddzielnie ubij masło z cukrem waniliowym. Dodaj także szczyptę soli. Taki zabieg sprawi, że ciasto wyda się słodsze.

Do mieszanki dodaj żółtka.

Na koniec dodawaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Porządnie wymieszaj masę mikserem.

Dodaj pianę z białek i mieszaj ręcznie. W ten sposób zachowasz lekką i puszystą konsystencję ciasta.

Blacha powinna mieć wymiary 23×23 cm, zaś wysokość krawędzi powinna mierzyć minimum 4 cm. Naczynie do pieczenia wyściel papierem. Wyłóż ciasto i powtykaj w nie ulubione owoce.

Posyp zwykłym cukrem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 60 minut.

Smacznego!