Mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na pieczoną szynkę czosnkową. Mój hit na każdym przyjęciu

Czosnkowa szynka

Szukasz pomysłu na smaczny i prosty obiad? W mojej rodzinie furorę robi szynka czosnkowa. Krucha, aromatyczna i soczysta. Podzielę się z Tobą przepisem, zaskocz rodzinę na niedzielnym obiedzie.

Potrzebujesz:

  • 2 kilogramy szynki wieprzowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • olej
  • mieloną słodką paprykę
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry, przełóż do miski. Czosnek pokrój w plasterki, umieść równomiernie między mięsem. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przygotuj naczynie żaroodporne. Cebulę pokrój w piórka, połowę umieść na dnie naczynia.

Mięso wyjmij z lodówki, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż drugą połowę cebuli. Rozprowadź równomiernie koncentrat pomidorowy. Polej wszystko sosem sojowym. Wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 150 stopni, pod przykryciem przez 45 minut.

Po upływie tego czasu odkryj naczynie i piecz jeszcze 45 minut, żeby potrawa się zarumieniła.  Ja podaję z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Możesz również padać szynkę z innymi ulubionymi dodatkami.