Gotujemy piersi z kurczaka w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. W czasie gotowania może pojawić się pianka, którą należy usunąć z powierzchni wody. Wyjmujemy mięso i drobno siekamy. Wkładamy do miski.
Jaja gotujemy na twardo i drobno kroimy lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ser ścieramy na tarce. Mieszamy wszystkie składniki. Odcedzamy ananasa i kroimy w kostkę. Jeśli ananasy są już pokrojone, możemy bezpośrednio użyć ich do naszej sałatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę majonezu, sól i pieprz.
Układamy sałatkę na talerzu, formując stożki. Ogórka ścieramy na tarce (koreańskiej). Płatki kukurydziane ułożyć na wierzchu stożków w taki sposób, aby kształtem przypominały szyszki. Ułożyć ogórki z jednej strony naszych „szyszek”, co symbolizować będzie igły choinek.