Sałatka teściowej – Wystarczy kilka minut by przygotować tę kolorową, pyszną warzywną sałatkę. Zaskocz zięcia.

Wystarczy kilka minut, by przygotować tę kolorową, pyszną warzywną sałatkę. Wykorzystaj świeże warzywa – pomidory, ogórki, ale też cukinię!

Dodając do potrawy świeże zioła i aromatyczne przyprawy uzyskasz fantastyczny smak. Przekonaj się!

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 3 jajka
  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • czosnek
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 150 g śmietany

Przygotowanie:

Jajka włóż do rondelka i gotuj na twardo. W międzyczasie obierz cukinię, pokrój na średnie krążki i włóż do naczynia. Warzywo posyp solą, a następnie odstaw, by puściło wodę. Ok. 10-15 minut powinno wystarczyć. Po tym odsącz cukinię z wody. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki, podobnie zrób z pomidorami.

Kiedy cukinia będzie gotowa, przesmaż ją na patelni. Trzymaj na oleju, aż zarumieni się z obu stron. Na koniec wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się zbędnej ilości tłuszczu.

Kiedy cukinia ostygnie, przełóż do miski, dodaj jajka i pomidory. Do tego pokrój cebulkę i czosnek w kostkę, posiekaj pietruszkę (wystarczy pół pęczka) i połącz z resztą składników.

Dopraw solą, pieprzem, na koniec dodaj porcję śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!