Znakomity tort orzechowy z pysznym kremem – na każdą okazję. Domownicy zjedli cały w jeden dzień.

Poniższy przepis jest niezwykle prosty i jest doskonały na wyjątkowe okazje. Co prawda, potrzeba trochę czasu i wysiłku, by je przyrządzić, ale efekt jest tego warty.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 160g białego cukru,
  • 160g mąki pszennej,
  • 8 jajek,
  • 100g zmielonych orzechów włoskich.

Potrzebne składniki na krem:

  • 300g masła,
  • 200g białego cukru,
  • 50ml mleka,
  • 4 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Potrzebne składniki na przyrządzenie chrupkich orzechów:

  • 150g orzechów włoskich,
  • 150g białego cukru.

Potrzebne składniki na syrop:

  • 2 łyżki stołowe białego cukru,
  • 200ml wody,
  • trochę rumu (do smaku).

Przygotowanie:

Ubijamy razem białka i cukier. Wciąż mieszamy i dodajemy powoli żółtka z jajek.