Pod koniec, do powstałej masy, wsypujemy mąkę pszenną połączoną z orzechami.
Bierzemy okrągłą blaszkę do pieczenia, powinna mieć średnicę mniej więcej 25cm, i pokrywamy ją papierem do pieczenia. Umieszczamy ciasto w piekarniku aż się zarumieni. Gdy jest już ono gotowe, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie przecinamy je dwukrotnie poziomo, by powstały trzy warstwy. Przechodzimy do tworzenia kremu. Łączymy jajka z waniliowym i białym cukrem. Po tym kroku dodajemy mleko.
Następnie ogrzewamy całość w wodnej kąpieli i mieszamy do momentu, gdy krem stanie się gęstszy. Pozostawiamy go do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej lub lekko roztopione w mikrofalówce traktujemy mikserem i po łyżce stołowej dodajemy do niego już schłodzony krem. Nie przestajemy mieszać.
Teraz zajmujemy się przyrządzeniem chrupkich orzechów. Na początku należy roztopić cukier na palniku, dodać orzechy i wymieszać całość w rondelku. Powstałe orzechy pokryte karmelem zostawiamy do ostygnięcia. Później siekamy je za pomocą blendera. Pół z nich wrzucamy do kremu, a resztą przyozdobimy ciasto.
Przechodzimy do przygotowania syropu. Łączymy 2 łyżki cukru, 200ml wody i trochę rumu. Opcjonalnie można podgrzać całość w rondlu tak, by cukier rozpuścił się szybciej, a następnie schłodzić masę. Pierwsza warstwa ciasta – smarujemy syropem oraz 1/3 kremu.
Kolejne warstwy traktujemy tak samo. Góra i boki ciasta również smarujemy kremem i posypujemy orzechami włoskimi z każdej ze stron.