Ten przepis na cukinię to wielki hit w każdej kuchni. Jest pyszny i nie do opisania.

Hiszpańska tortilla to idealny przepis na wykorzystanie cukinii w sezonie cukiniowym.

W tym przepisie wykorzystujemy przede wszystkim startą cukinię. Aby dopasować ją do mięsa, można użyć również jajek, przypraw i cebuli. Moja rodzina pokochała to danie za pierwszym razem, kiedy je zrobiłam. Ciągle prosili, żebym zrobiła je ponownie. To danie było uwielbiane przez wszystkich.

Tortilla jest łatwa do zrobienia i zajmuje bardzo mało czasu. Smakuje świetnie i może być spożywana przez wiele godzin.

Składniki:

  • 4 jajka
  • cebula
  • 400 g cukinii
  • duży pomidor
  • 50 g sera (może być twardy)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mięso z kurczaka, lub krewetki (według uznania)

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodaj cebulę do oleju i podgrzej w rondlu. Smażyć cebulę, aż stanie się złotobrązowa

Obierz cukinie i umyj je. Następnie zetrzeć cukinie na grubej tarce. Po chwili wycisnąć sok z cukinii.
Połowę cukinii włożyć na patelnię razem z cebulą. Smażyć przez 3-4 minuty. W osobnej misce ubij jajka razem z połową startej cukinii.

W misce połączyć surową i usmażoną cukinię. Doprawić mieszankę solą i pieprzem. Następnie rozgrzać olej na patelni. Posypać tartym serem i położyć na wierzchu plasterki pomidora.

Zmniejszyć ogień i przykryć tortillę pokrywką. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut. Możesz również upiec tortillę.

Smacznego! Cukinia to świetna propozycja warzywna do dań mięsnych lub o neutralnym smaku. Możesz tworzyć ciekawe kombinacje, łącząc ją z innymi produktami. Cukinia jest również bogata w składniki odżywcze.