Prosta w przygotowaniu sałatka jarzynowa, która z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Przepis.

KLASYCZNA SAŁATKA JARZYNOWA BEZ MAJONEZU – MOŻNA JEŚĆ ŁYŻKAMI – PRZEPIS SZEFA KUCHNI

Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie ma w niej grama ciężkiego majonezu. W tym przepisie tłusty majonez został zastąpiony lekkim sosem na bazie jogurtu. Kto by nie spróbował, mówi, że to bomba! Zacznij od wyszorowania kartofli, najlepiej zrób to szczoteczką pod bieżącą wodą.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 10 średnich ogórków kiszonych
  • 0,5 kg groszku, marchewki i kukurydzy
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 – 3 łyżki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz naturalny

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki razem ze skórką w osolonej wodzie, po czym pokrój je w grubą w kostkę.

Ugotuj jajka na twardo i posiekaj, ale nie za drobno. Ogórki pokrój w kostkę (ostrym nożem). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, jajka, cebulę i odsączone warzywa. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z musztardą, dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa zalej sosem, delikatnie wymieszaj i możesz podawać.

Jest naprawdę dobra i szybko znika ze stołu!