Dzieci szczególnie będą nim zachwycone. Smaczny, prosty przepis – czego więcej może chcieć osoba zapracowana, która ma ochotę na coś słodkiego?
Wyciskamy sok z mandarynek, usuwamy miąższ oraz pestki.
Sok wlewamy do garnka, dodajemy do tego skrobię, biały cukier i mieszkamy całość dokładnie trzepaczką, aby nie było żadnych grudek.
Garnek stawiamy na kuchence i czekamy aż mieszanina się zagotuje. Przez cały czas mieszamy całość. Zmniejszamy ogień i czekamy aż konsystencja stanie się gęstsza niczym średnio gęsty dżem. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i dokładnie ubijamy trzepaczką.
Bierzemy pojemniczki, smarujemy je masłem i wlewamy do nich gorącą, mandarynkową masę. Później wkładamy je do chłodziarki na noc.
Wyjmujemy deser z małych pojemniczków, kroimy na mniejsze porcje i obtaczamy to w kokosowych wiórkach.