Pieczone ziemniaczki z tego przepisu wychodzą obłędnie – frytki z restauracji to już przeszłość
Znudziły ci się tradycyjne frytki? Ten przepis na pieczone ziemniaczki z pewnością skradnie twoje serce!
Czy danie z ziemniaków może zaskoczyć? Oczywiście, że tak! Zachęcamy do wypróbowania tego niebanalnego sposobu na przyrządzenie ziemniaczków. Przepis jest szybki, smaczny i niedrogi. Jego sekret tkwi w marynacie.
Ziemniaki z piekarnika w nowej, niespotykanej odsłonie? Proszę bardzo!
Choć przepis jest naprawdę prosty, zachęcamy do zapisania go w zakładce, tak, żebyś łatwo mógł do niego wrócić. Czas na przygotowanie tej pysznej i wyjątkowej potrawy.
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy – 40 g
- pęczek ulubionych ziół
- czosnek – 2-3 ząbki
- olej słonecznikowy – 40 g
Składniki na sos:
- majonez – 2 łyżki
- śmietana 18% – 100 g
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w nieosolonej wodzie, do momentu, aż staną się półtwarde. Wystarczy 7-8 minut.
Kiedy ziemniaki się gotują, przygotujmy sos. Wyciskamy czosnek za pomocą praski i mieszamy go z sosem sojowym oraz olejem słonecznikowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Odcedzamy ziemniaki i lekko je studzimy. Następnie, wkładamy je do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Przykrywamy garnek i potrząsamy nim. Dzięki temu sos równomiernie rozprowadzi się po ziemniakach.
Bierzemy blachę do pieczenia i smarujemy ją olejem. Układamy na niej ziemniaczki, zostawiając trochę miejsca pomiędzy poszczególnymi ćwiartkami. Pieczemy 15-20 min, w temperaturze 200 stopni.
Choć same ziemniaczki są pyszne, to z dodatkiem sosu śmietanowego smakują po prostu obłędnie. Aby przygotować taki sos, mieszamy majonez, śmietanę i suszoną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.