Zaskoczę Cie tym przepisem. Eleganckie danie zamiast kotletów- kilka chwil i gotowe.

Ciastka waflowe to szybka i ciekawa propozycja dla zapracowanych i tych którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

Zapewne sama nazwa kojarzy Wam się ze słodkim deserem, jednak jest to przepis z wykorzystaniem mięsa mielonego. Ciekawi co z tego wyjdzie to zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Do przygotowania będziemy potrzebować takich składników jak:

  • 6 sztuk ciastek waflowych,
  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 3 jajka,
  • 1 cebulę,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie zaczynamy od umieszczenia mięsa w misce, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz i sól, wszystko dokładnie razem mieszamy.

Ciastko waflowe układamy na blacie mebli lub stolnicy, na nie wykładamy mięso, przykrywamy blatem waflowym, lekko dociskamy i kroimy na sześć części.

Z resztą ciastek waflowych i mięsnej masy robimy tak samo. Teraz do miski wlewamy mleko i dodajemy 2 jajka, dokładnie wszystko mieszamy. Do tak przygotowanej masy jajecznej wkładamy każdy z kawałków wafli z mięsem, obtaczamy go z każdej strony, a następnie smażymy na patelni.

Pamiętajmy, że czas smażenia każdego kawałka zależy od grubości mięsa znajdującego się pomiędzy waflami. Smacznego!

Dzięki tak przygotowanej przekąsce zachwycisz nie tylko domowników ale również niezapowiedzianych gości. Z nadzieniem możesz również poeksperymentować i zamiast mięsa dodać ser z ziołami, puree ziemniaczane, ulubione warzywa, a nawet smażone pieczarki.

Pamiętaj, że możesz również dodać swoje ulubione przyprawy, które zmienią całkowicie smak całego dania.