Ten przepis na wątróbkę jest po prostu najlepszy. To właśnie dzięki dodaniu cebuli wątróbka jest tak delikatna.

Miękka wątróbka z cebulą

Każdy, kto próbował przyrządzić wątróbkę, wie, że jest to trudne, nawet jeśli wygląda na łatwe. Zwłaszcza jeśli wątróbka ma być delikatna i pyszna. Ten przepis pozwoli przygotować pyszną wątróbkę, która zachwyci wszystkich domowników.

Do przyrządzenia wątróbki potrzebne są następujące składniki:

  • Trzy ząbki czosnku
  • 600 g wątróbki
  • 3 całe cebule
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz czarny mielony, do smaku – szczypta
  • Sól do smaku
  • Olej roślinny

Jak przygotować wątróbkę

Najpierw należy oczyścić wątrobę. Oznacza to, że należy usunąć wszystkie błony. Następnie oczyścić cebulę i pokroić ją w krążki.

To danie wymaga cebuli, więc upewnij się, że masz jej dużo. Na dużej patelni rozgrzać olej. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy wszystko będzie gotowe, rozgrzej olej na patelni i dodaj posiekaną cebulę.

Następnie dodaj do cebuli posiekany i obrany czosnek. Wszystko połączyć i równomiernie rozprowadzić na patelni. Na wierzchu ułożyć kawałki wątróbki. Doprawić potrawę solą i pieprzem.

Wątróbka może stwardnieć, jeśli zbyt wcześnie dodasz sól. Po około 2 minutach odwrócić kawałki wątróbki i usmażyć je z drugiej strony. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj na patelnię dwa liście laurowe i smaż wątróbkę, aż zrobi się biała. Następnie gotuj całość jeszcze przez około minutę, a następnie przełóż do miski.

Dzięki tej metodzie wątróbka jest delikatna, soczysta i gotowa do podania.