Ten przepis na pewno Cię zaskoczy. Po raz pierwszy nauczyłam się go przygotowywać kilka lat temu. Teraz jest to podstawa w naszym domu.

Ten przepis na domową kiełbasę z udek kurczaka jest prosty, pyszny i łatwy do przygotowania.

Wykonanie tego przepisu nie zajmie Ci więcej niż godzinę, a na pewno nie pożałujesz. Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Może się okazać, że będziesz robić kiełbaski w domu przez cały czas.

Potrzebne składniki:

  • Przyprawy: Pieprz czarny mielony, papryka, sól
  • 1 kg udka z kurczaka
  • Trzy ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mięso należy wyjąć z kości. Po ugotowaniu zalej je wodą. Po ugotowaniu mięsa posiekać je wraz z czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, możesz je również drobno posiekać.

Następnie dodaj do mięsa przyprawy (pieprz i sól) oraz odrobinę wody. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-12 godzin do lodówki.

Następnie przygotuj folię spożywczą. Rozłóż ją, a następnie posmaruj papryką lub mięsem. Owiń folię sznurkiem i zwiń ją. Rozgrzej piekarnik do 180°. Umieść przygotowany rulon w formie do pieczenia i piecz przez godzinę.

Gdy kiełbasa będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! Przyprawy możesz dostosować do swoich indywidualnych upodobań.