Włoskie ciasto „12 łyżek” – Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, a następnie upiec ciasto.

Gdy zależy ci na tym, by ciasto zrobić szybko i było przepysznie, to idealnie sprawdzi się włoskie ciasto „12 łyżek”.

Do tego ciasta będziemy potrzebować tylko kilka składników. Nazwa ciasta wzięła się z tego, że składniki do niego podawane są  łyżeczkami. Dzięki temu nie ma problemu, by odmierzyć dobrze składniki.

Składniki:

  • 12 łyżek cukru,
  • 3 jajka,
  • 12 łyżek masła,
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 12 łyżek mleka,
  • pół cytryny,
  • cukier puder do smaku,
  • 8 gram proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 12 łyżek mąki pszennej.

Przygotowanie:

Należy zacząć od jajek, które trzeba ubić wraz z solą do momentu aż powstanie puszysta piana. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i nadal trzeba ubijać jajka. Do tego dokładamy mleko i olej roślinny oraz wyciśnięty z połowy cytryny sok. Wszystko dokładnie wymieszać.

Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszaj. W międzyczasie przygotuj blachę, którą wyłożysz papierem. Można też posmarować masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W tej temperaturze placek powinien być trzymany przynajmniej przez pół godziny.

Można w trakcie pieczenia sprawdzać patyczkiem środek ciasta. Po wyjęciu ciasto można dowolnie udekorować. Można położyć owoce, polewę czekoladową, czy dodać galaretę z rodzynkami. Dzięki temu, że zmienimy dodatki, to ciasto można robić co sobotę, a domownicy nie poznają, że jest to jedno ciasto, gdyż smak będzie zmieniony poprzez dodatki.

Ciasto można pokroić na niezbyt duże kawałki, by się nie zasłodzić po pierwszym kawałku. Smacznego!