„Wschodnia bajka” – pyszne ciasto z jabłkami. Tak przygotowała je moja babcia. Lepsze niż jakakolwiek szarlotka

Polska to kraina obfitująca w najróżniejsze rodzaje jabłek. To jedne z niewielu owoców dostępnych 365 dni w roku zarówno w lato, zimę, czy jesień.

Skoro mamy takie bogactwo jabłek czemu nie wykorzystać ich do upieczenia ciasta? A jeśli byłaby to pół-szarlotka, której smaku nie da się zapomnieć? Ten przepis zagwarantuje istne niebo w gębie!

SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml koniaku
  • 2 sztuki jabłek
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 5 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder (do smaku)
  • 150 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Ciasto najlepiej zacząć dzień wcześniej. Wieczorem należy umyć i osuszyć suszone owoce, a następnie morele pokroić na małe kawałki. Zalać je koniakiem. Wersja bez alkoholu : zalać ciepłą herbatą. Na suchej patelni uprażyć rozgniecione orzechy i dodać cukier wymieszany z cynamonem. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym, zacząć ubijać jajka i stopniowo dodawać cukry.

Rozpuścić masło i wlać je do masy jajecznej. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jabłka obrać i pokroić na plastry. Posypać mąką.

Przygotować blachę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną olejem.

Połowę ciasta wlać do jej formy i dodać również połowę uprażonych orzechów. Wyłożyć 1/2 jabłek. Odcedzone suszone owoce rozprowadzić na cieście. Czynność powtórzyć.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć wyrób i piec przez 55 minut. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO! 🙂