Każdy z nas jadł kiedyś wybitną szarlotkę, którą zrobiła babcia. Dlatego teraz zapraszam Was w kulinarną podróż do czasów dzieciństwa. Będzie to wyśmienity deser do kawy, czy herbaty oraz do pogaduszek z przyjaciółkami.
Ciasto:
Nadzienie szarlotki:
Trzeba zacząć od ubicia masła z cukrem za pomocą miksera. W trakcie dodaj jajka, sól oraz proszek do pieczenia. Cały czas mieszając mikserem, stopniowo dodawaj mąki. Należy mieszać, aż uzyska się piękną, gładką masę.
Tak otrzymane ciasto owiń folią spożywczą. Możesz je zwinąć w kulkę, żeby było łatwiej schować do lodówki. Umieść je w lodówce na około 40 minut.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na dwie w miarę równe części.
Podsyp stolnicę mąką, żeby ciasto nie przywarło i jedną część rozwałkuj.
Następnie trzeba zająć się nadzieniem. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dorzuć do tego wanilię i cynamon. Twaróg należy zmieszać wraz z cukrem, jajkiem i śmietaną.
Ciasto, które wcześniej rozwałkowałaś umieść na papierze do pieczenia na blaszce. Można posypać je łyżką skrobi. Na tak przygotowane ciasto nakładaj naprzemiennie masę serową i jabłkową. Możesz utworzyć wzór szachownicy, by było jeszcze bardziej nietuzinkowe ciasto.
Drugą część ciasta trzeba także rozwałkować i delikatnie umieścić go na pierwszej części z nadzieniem. To, co wystaje, należy przyciąć nożem i ułożyć na wierzchu. Trzeba pamiętać o nakłuciu widelcem ciasta i posmarowaniu go roztrzepanym jajkiem.