Pozwala zadbać o nerki i płuca, a przy tym oczyszcza krew – wyhoduj go we własnym domu. Oto instrukcja.

Lubczyk od lat wykorzystywany jest w polskiej kuchni, a jego zalety znane są od pokoleń i przekazywane przez kolejne gospodynie domowe swoim córkom! Jego charakterystyczny słodkawy smak, zmieniający się po chwili w lekki odcień goryczy, wykorzystywany jest do wzbogacenia wielu potraw.

Od dawna jest on również uważany za naturalny afrodyzjak. Lubczyk ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również i w medycynie naturalnej. Posiada on właściwości moczopędne. Dodatkowo roślina zapobiega stanom zapalnym, jakie mogą rozwinąć się w drogach moczowych.

Lubczyk od lat jest również znany osobom, dbającym o zdrowie i ceniącym sobie lekkie produkty w codziennych posiłkach. Dziś wiadomo, że spożycie tej cudownej rośliny przyśpiesza metabolizm oraz procesy trawienne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by na stałe zagościł on w kuchni tych, którzy na co dzień nie zmagają się z żadnymi schorzeniami.

Nie tylko na talerzu…