Robiąc domową zapiekankę możemy puścić wodze fantazji i użyć akurat tego, co zalega nam w lodówce, ale dzisiaj przygotujemy zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami – danie idealne na zbliżające się jesienno – zimowe wieczory.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Dodaj masło i dokładnie ubij uzyskując konsystencję gładkiego puree pozbawionego grudek. Zimne mięso mielone przełóż do naczynia, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę (możesz ją wcześniej podsmażyć, jeśli masz czas).
Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Nie mieszaj często, smaż do uzyskania złotego koloru, a pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż jej dno papierem i przesmaruj olejem, aby zapiekanka nie przywarła w trakcie pieczenia.
Na spód naczynia wyłóż puree ziemniaczane, a następnie przygotowane mięso mielone – całość wyrównaj. Całość pokryj równomiernie śmietaną. Gotowe danie włóż do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika ( opcja góra – dół ), piecz około 40 – 50 minut, do uzyskania złocistej, chrupkiej skorupki na wierzchu.