Przepis na wyjątkową sałatkę, której głównym składnikiem jest marchew.

Któż z nas nie lubi odrywać nowych smaków. Prezentowana sałatka stanowi świetny przykład nieszablonowego wykorzystania popularnych produktów. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Marchewka stanowi ceniony składnik nieskończonej ilości dań. Połączona z czosnkiem i jogurtem gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Opisywane danie sprawdzi się jako codzienna przekąska lub przystawka w trakcie imprezy.

Składniki:

  • marchewka – 500g,
  • jogurt naturalny – 3 łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • majonez – 2 łyżki,
  • sól do smaku,
  • oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Większość marchewek ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pozostała część kroimy na bardzo cienkie plasterki. Startą marchewkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

W misce mieszamy jogurt, majonez i posiekany ząbek czosnku. Do tego dodajemy podsmażoną marchewkę. Całość solimy do smaku i nakładamy na talerz przy użyciu łyżki.

Brzegi nałożonej masy owijamy cieniutkimi plastrami marchwi. Tak przygotowaną przekąskę możemy podawać ze świeżą natką pietruszki.