Bogate właściwości korzenia selera i wspomagaj z nim walkę z cukrzycą, przeziębieniem, wysokim cholesterolem i innymi chorobami. Przepisy.

Korzeń selera jest bogaty w witaminy z grupy B. Zawiera w sobie witaminy B1. B2, B6 i B9, które odgrywają bardzo ważną rolę w podnoszeniu odporności organizmu. Ponadto sprawia, że organizm jest bardziej odporny na działania szkodliwych czynników środowiskowych.

Seler zawiera również substancje, które działają przeciwgrzybicznie. To naturalny antybiotyk. Zawiera również wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo, które są niezbędne dla układu hormonalnego i nerwowego. Dodatkowo bogata zawartość błonnika, sprawia, że seler pozytywnie wpływa na przemianę materii i pomaga regulować masę ciała.

Podobnie jak w przypadku marchwi, korzeń selera jest dobrym obrońcą przed nowotworami. W przypadku zachorowań jest doskonałym suplementem wspomagającym leczenie.

Jak przygotować lek?