Oto przepis na wykonanie leczniczego oleju z zielonych orzechów. Jest on korzystny dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

Może pomóc w problemach żołądkowych (bóle, wrzody), niedoczynności tarczycy i bólach głowy, a także w innych dolegliwościach, takich jak skurcze menstruacyjne, niedoczynność tarczycy, choroby tarczycy, zaburzenia żołądkowe. Można ją również spożywać dla przyjemności.

Składniki:

  • zielone orzechy – 12 szt.
  • cukier – 400 g
  • Brandy – 1 litr
  • goździki – 4 szt.
  • Ziarna kawy – 5 szt.
  • cukier waniliowy – 2 opakowania
  • cytryna – 1 szt.

Sposób przygotowania:

Cytrynę pokroić na pół. Orzechy należy dobrze umyć, a następnie przekroić na pół. Orzechy wymieszać z pozostałymi składnikami w pojemniku. Zalej je brandy. Przykryć butelkę pokrywką i odstawić w słoneczne miejsce na 40 dni. Ważne jest, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć butelką, aby cukier mógł się rozpuścić. Na koniec przecedzić mieszankę.

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego

Może być przyjmowana w przypadku biegunki, innych dolegliwości żołądkowych lub ginekologicznych. Można ją również stosować jako okład na oczy, aby złagodzić stan zapalny oczu. Swoje właściwości zdrowotne herbata zawdzięcza garbnikom zawartym w jej liściach.

Sposób przygotowania:

Liście orzecha należy pokroić na małe kawałki (około 10 g). Po pokrojeniu zalać je wrzątkiem w naczyniu. Pozostawić herbatę do zaparzenia na dwie godziny. Następnie przecedzić. Pić 3 łyżki stołowe herbaty dziennie przed trzema posiłkami.

Czytaj dalej