Egipskie ziemniaki to bardzo ciekawe danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Z całą pewnością każdy będzie prosił o dokładkę.

Egipskie ziemniaki to danie, które zasmakuje nawet najwybredniejszym osobą. Zaskakuje swym smakiem i sprawia, że rodzina poprosi o dokładkę.

Dzisiaj chciałbym zwrócić uwagę na wyjątkowy przepis, który dostaliśmy od naszej stałej czytelniczki Pani Lucyny. Ro danie jest niezwykle sycące, proste i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowym jego atutem jest to, że można przygotować je z łatwo dostępnych składników. W sumie nie wiem czemu przepis nazywa się „Egipskimi ziemniakami”, ale to najlepsze ziemniaki jakie jadłem. Polecam!

Składniki potrzebne do przygotowania Egipskich ziemniaków:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule (pokrojone na krążki)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 ml soku pomidorowego (lub 1 mały przecier pomidorowy do wyboru według własnego uznania)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz (opcjonalne inne ulubione przyprawy)

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia posmaruj jedną łyżką oleju. Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie talarki, a następnie ułóż na blaszce i posól. Przykrój pierwszą warstwę ziemniaków mięsem mielonym, a następnie posyp cebulą i dopraw do smaku. Na wierzch ułóż ostatnią warstwę ziemniaków.

Całe danie zalej mieszanką soku pomidorowego i śmietany, ponownie posól i delikatnie skrop olejem. Włóż do piekarnika i pozostaw w nim na 40 minut. Piecz pod przykrytą folią w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pod koniec pieczenia zdejmij folię, a następnie posyp startym serem, żeby chwilę się zapiekł.

Gdy ser się rozpuści dane wyjmij z piekarnika. Danie możesz podać z ulubioną sałatką. Smacznego!