Ziemniaczki w chrupiącej skórce – Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie. Nowy hit!

Pachnące, złote i chrupiące ziemniaczki są w stanie zachwycić zarówno Ciebie jak i Twoich gości.

Zaskocz ich tą łatwą w wykonaniu, ale też i odchodzącą od rutyny ziemniaczaną chrupkością. Odbiegnij od ziemniaczków duszonych, w mundurkach, tłuczonych czy pieczonych i zanieś na stół coś co zawładnie podniebieniami wszystkich zgromadzonych.

Składniki:

  •  1 kg ziemniaków
  •  2 – 3 ząbki czosnku
  •  rękaw do pieczenia
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka musztardy
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  pęczek natki z pietruszki
  •  pieprz oraz przyprawa do ziemniaków do smaku

Sposób przygotowywania:

Ziemniaki obieramy i myjemy z pozostałości piasku. Jeśli są to młode ziemniaczki wystarczy je umyć i można piec je wraz ze skórką. Kolejno przygotowane już ziemniaczki kroimy na ćwiartki.

Jest to ich najbardziej efektywna forma w tym wydaniu. Takie ćwiartki nakłuwamy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków – w kilku miejscach. Następnie myjemy natkę z pietruszki i po osuszeniu siekamy ją drobno. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ale jeśli jej nie posiadamy można go drobno posiekać.

Do osobnej miseczki wkładamy sprasowany lub posiekany czosnek, przygotowaną pietruszkę, oliwę z oliwek, musztardę, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Zawartość owej miseczki musimy dokładnie wymieszać, a następnie wrzucić do niej ziemniaczki. Obtaczamy dokładnie ziemniaczki w przygotowanej marynacie.

W naszym rękawie robimy kilka nacięć i wkładamy do niego gotowe już ziemniaczki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180, a maksymalnie 200 stopni, kładziemy ziemniaki w rękawie na blaszce, wkładamy ją do piekarnika i czekamy około 40 – 60 minut.

Ziemniaki nabiorą złotawego koloru i będą gotowe na stół. Smacznego!