Pieczone ziemniaki z kurczakiem – Sycąca pyszna kolacja dla całej rodziny gotowa. Hit w mojej kuchni

Pieczone ziemniaki z kurczakiem to ciekawy sposób na przygotowanie potrawy w jednym przepisie.

Procedura jest prosta, ale pozwala na przygotowanie obfitego i smacznego dania, któremu nie oprą się ani goście przy świątecznym stole, ani Twoi bliscy w powszednie dni.

Aby przygotować danie, będziemy potrzebowali następujących produktów:

  • około kilograma kurczaka
  • jeden kilogram ziemniaków
  • jedną dużą cebulę
  • pół szklanki białego wina
  • półtorej szklanki wody
  • mieszankę ziół
  • rozmaryn (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

Teraz możemy rozpocząć proces przygotowania kurczaka i ziemniaków w piekarniku.

Najpierw płuczemy kurczaka pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy na głęboką patelnię. Następnie bierzemy udka z kurczaka i siekamy na małe kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i dodać do kurczaka na patelni wraz z przyprawami i białym winem. Jeśli nie masz wina, można dodać taką samą ilość wody.

Następną czynnością jest dodanie wody, soli i pieprzu do smaku i wymieszanie składników. Wszystko gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Konieczne jest, aby cała ciecz na patelni odparowała i zgęstniała.

Teraz należy nasmarować blachę do pieczenia olejem roślinnym. Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę i układamy na blasze w jednej warstwie. Sól, pieprz i przyprawy dodajemy do smaku. Podgrzewamy piekarnik do dwustu stopni, wsuwamy blachę z ziemniakami i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.

Wyjmujemy blachę z piekarnika z pieczonymi ziemniakami i kładziemy na niej smażonego kurczaka.

Wlewamy pozostały na patelni sos na wierzch dania i wsuwamy wszystko do piekarnika. Pieczemy danie w temperaturze dwustu stopni przez 30 minut. Kurczak powinien się zarumienić. Następnie gotowe danie z kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

Na koniec siekamy drobno świeży koperek, natkę z pietruszki lub kolendrę i posypujemy pieczone ziemniaki z kurczakiem. Przygotowane danie najlepiej podawać bezpośrednio na blasze.