Główną atrakcją tej sałatki są ogórki. Nawet w mroźne zimowe dni będą kusić świeżym smakiem i aromatem i sprawią, że będzie się wydawać, jakby dopiero co przyjechały z ogrodu. Jeśli zrobisz Zimowego Króla w sezonie ogórkowym, będziesz mogła cieszyć się ciepłymi dniami przez cały rok, otulona świeżą sałatką.
Po umyciu ogórków, namoczyć je w chłodnej wodzie przez co najmniej godzinę. Pokroić ogórki na półplasterki lub całe krążki. Cebulę należy umyć i pokroić w ten sam sposób co ogórki. Połączyć oba składniki w dużej misce. Doprawić mieszankę 2 łyżkami soli. Odstawić na około godzinę.
Pozostawić na około pół godziny, aby ogórki puściły soki. Dodać koperek do sałatki, starannie go myjąc, a następnie drobno siekając. Wymieszać ocet, cukier i pieprz w dużym rondlu. Dodać parujące warzywa. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Poczekaj, aż ogórki zmienią kolor. Zdejmij sałatkę z ognia i przełóż ją do wysterylizowanych słoików. Następnie napełnij je marynatą. Zakręć pokrywkę i ustaw słoiki do góry dnem. Przykryć kocem. Pozostawić do ostygnięcia.