Pieczone w majonezie i ketchupie złociste udka z kurczaka wychodzą bardzo pysznie. Obłędny smak

Nieziemskie udka z kurczaka w nietypowej marynacie z majonezu i pikantnego ketchupu. Sprawdź, jak wygląda przepis i delektuj się wyśmienitym obiadem.

Pieczone udka z kurczaka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego aromat czuć w całym domu! Połączenie mięsa z marynatą na bazie majonezu i pikantnego ketchupu nadaje wyjątkowego i oryginalnego smaku.

Aromatyczne przyprawy sprawiają, że skórka kurczaka jest idealnie chrupiąca, jednocześnie pozostawiając mięso soczystym. Przepis sprawdzi się idealnie, podczas codziennego obiadu, ale również zaskoczy gości w trakcie wyjątkowej okazji.

Lista zakupów:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka majeranku

Pamiętaj!

Możesz użyć dowolnie wybranych przez siebie przypraw. Jeśli preferujesz pikantne jedzenie, użyj więcej chili. Jeżeli masz w swojej kuchni przyprawy, bez których nie wyobrażasz sobie posiłku, możesz dodać je podczas przygotowywania marynaty.

Przygotowanie mięsa:

Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następie oprósz mięso 1 łyżeczką soli i dokładnie wetrzyj.

Przygotowanie marynaty:

W niewielkiej miseczce umieść ketchup, majonez i ulubione przyprawy. Mieszaj wszystko dokładnie do połączenia wszystkich składników. Powstałą pastą dokładnie natrzyj udka. Tak przygotowane mięso schowaj w lodówce, na co najmniej 2 godziny.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C z opcją góra-dół. Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym umieść zamarynowane udka kurczaka, a pomiędzy nimi ułóż ząbki czosnku. Pokryj blachę folią aluminiową, a jeśli używasz naczynia żaroodpornego zamknij pokrywę.

Piecz kurczaka przez około 50 minut. Po tym czasie delikatnie sprawdź widelcem, czy mięso jest miękkie i upieczone. Jeśli tak, możesz zdjąć pokrywę i w ten sposób piec dodatkowo przez kilka minut, aby udka nabrały złocistego koloru.

Propozycja podania:

Tak przyrządzone udka będą idealnie komponowały się z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw. Danie możesz podać z ulubionymi warzywami oraz dodatkami. Delikatny smak i soczystość kurczaka sprawia, że pasuje on do wielu dodatków.